Pop-upstore geopend in niet-leegstaand pand*

*Dit artikel kan sporen van satire bevatten

In Amsterdam is een tweespalt ontstaan tussen een ZZP’er uit de creatieve sector en een eigenaar van een kebabzaak. De ZZP’er opende een pop-upstore in de kebabzaak terwijl deze nog werd uitgebaat door de eigenaar.

In een maand tijd zag Ahmed Ben Said zijn zaak verworden tot een broedplek voor creatieve ondernemers. “Het begon met een man met een afgezakte broek en een kartonnen koffiebeker. Nu zijn al mijn tafeltjes de hele dag bezaaid met laptops. Er komen steeds er meer bij. De een knipt baarden en de ander schenkt espresso. Ondertussen maken ze foto’s van elkaar.”

Social property sharing is een nieuw concept waarbij creatief ondernemerschap meer kans krijgt. Volgens initiatiefnemer Emile van Zolen heeft het spontane delen alleen maar voordelen en moeten we anders gaan denken over eigendom. “In mijn concept store City Blend onderzoek ik het spanningsveld tussen fysieke ruimte en functie. Hierbij zoek ik zo veel mogelijk de ruimte binnen de ruimte op. Een ruimte die is gevrijwaard van verouderde eigendomsconcepten heeft een enorme creatieve schepppingskracht. Met een 3D-printer ga ik deze innovatieve concepten verder uitwerken en visualiseren.”

Ben Said is vooralsnog niet te spreken over de ontwikkelingen in zijn zaak. Hij beweert dat het hem geen extra klanten oplevert. De eigenaar pleit voor een landelijk pop-up meldpunt en moedigt andere gedupeerde ondernemers aan hun verhaal naar buiten te brengen. Ondanks deze weerstand blijft Van Zolens positiviteit onaantastbaar. “Het is jammer dat Ahmed blijft hangen in oude ideeën. Ons concept draagt juist bij aan het verkleinen van zijn ecologische footprint en is een voorbeeld binnen de global village. De duizenden volgers en fans op social media bewijzen het: de macht ligt niet meer bij de gevestigde orde. Nu is het de tijd om dromen waar te maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.